Er zijn veel plekken waar geschiedenis zichtbaar is. In musea en archeologische sites, maar ook gewoon in stad of landschap. Hieronder de verslagen van wat ik gevonden heb. En wat ik ervan vind…

Arc-et-Senans: Logische plaats, strakke vorm

Saline RoyaleAls je het voor het eerst ziet vraag je je af: Waarom? En waarom hier? De witte, semi-klassieke gebouwen in een perfecte halve cirkel lijken niet op hun plaats in dit agrarische landschap tussen bos en rivier, ver van het centrum van de Franse macht. Toch is het logisch dat ze hier staan, in Arc-et-Senans langs de Loue, in Oost-Frankrijk aan de voet van de Franse Jura. En de Salines Royales hebben alles te maken met de machtsuitoefening van de Franse koning in het verre Parijs. Om het verhaal van dit opmerkelijke gebouwencomplex te vertellen is het nodig het spoor terug te volgen. In de tijd, en ook in het landschap. Lees meer:

.

.

Xanten: dichtbij maakt onbemind?

Romeinse tempel XantenHet verbaast me altijd weer hoe weinig Nederlanders, en zelfs Nederlanders met belangstelling voor geschiedenis, in Xanten zijn geweest. Xanten was het grootste Romeinse legioensfort aan de benedenrijn en later een complete stad: Colonia Ulpia Traiana. En het terrein van die stad is grotendeels onbebouwd gebleven, waardoor het nu het grootste archeologisch openluchtmuseum van Duitsland is. En meer nog: op een aantal plaatsen zijn gebouwen of delen daarvan op hun oorspronkelijke plaats gereconstrueerd. En op de plaats van het badhuis staat sinds 2009 het Archeologisch museum, met een staalconstructie die en vorm van het badhuis aangeeft (groot, dat gebouw!), binnen zicht biedt op de fundamenten en last but not least een collectie die zowel qua voorwerpen, informatie en manier van presenteren zeer de moeite waard is.
En al dat moois ligt in feite vlakbij: op ruim 2 uur autorijden van de randstad, en op een goed half uur van Nijmegen.
Site Archeologisch Park: www.apx.de
Fraaie virtuele reconstructie: http://xanten.afg.hs-anhalt.de/desk30.html

.

Een oude nieuwe stad in Spanje

Het hoorde er nu eenmaal bij, een nieuwe stad stichten. De oude hoofdstad was één van de grootste en mooiste steden van het toenmalige Europa, maar dat was niet voldoende. Het stichten van een nieuw Kalifaat diende luister te worden bijgezet en dan was een nieuwe stad eigenlijk een vereiste. Zo hadden de Abbasidische Kaliefen Bagdad gesticht en waren de Fatimidische Kaliefen de stichters van Cairo. En dus gaf Abd-ar-Rahman III, nadat hij in 929 het Kalifaat had uitgeroepen, opdracht om op zo’n 5 kilometer van zijn oude hoofdstad Cordoba de nieuwe stad Madinat al Zahra te stichten. Een luisterrijke stad, gebouwd in de bloeiperiode van het islamitische Spanje. Kosten noch moeite werden gespaard, omgerekend zouden de stichtingskosten een half miljard euro hebben bedragen. Slechts 70 jaar na de stichting, kort na 1010, werd de stad tijdens een burgeroorlog verwoest en vervolgens vergeten. Tegenwoordig is Madinat al Zahra met haar 112 hectare één van de grootste archeologische vindplaatsen van Europa en, samen met het bijbehorende museum, een bezoek meer dan waard. Het goud en marmer zijn natuurlijk al eeuwen verdwenen. Toch is het mogelijk een behoorlijk beeld te krijgen van Madinat al Zahra. Dat komt door de opgraving van het complex en het gedeeltelijk reconstrueren van bogen en ruimtes, waaronder de ontvangstzaal van Abd-ar-Rahman. Een nog beter beeld krijgt de bezoeker door ook het nabijgelegen museum te bezoeken. Lees meer>

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.